Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sid Vicious

2012.11.29

Sid Vicious (született John Simon Ritchie; Lewisham, 1957. május 10.New York City, 1979. február 2.) angol zenész, a Sex Pistols punkegyüttes basszusgitárosaként vált ismertté. 2006-ban posztumusz bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be a Sex Pistols tagjaként, annak ellenére, hogy a zenéről lényegében fogalma sem volt, basszusgitárosi ténykedése egy elvárható minimum szintet sem ütött meg. 2009-ben egy felmérésen minden idők legvitatottabb zenészének szavazták meg. Vicious basszusgitárosi képességeit sokszor megkérdőjelezték. A Guitar Hero III-hoz készített interjújában Steve Jones-t megkérdezték, miért ő játszot basszusgitáron a Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols albumon. Jones így válaszolt: „Sid sárgasággal volt kórházban, úgyhogy nem tudott játszani. Nem mintha egyébként képes lett volna rá.” Sid egyedül a Bodies felvételein működött közre. Egyszer megkérte Lemmyt, hogy tanítsa őt meg – „Nem tudok basszusgitározni”, mondta, erre Lemmy a következőt válaszolta: „Tudom”. Egy későbbi interjú során, amikor megkérdezték Lemmyt, hogy igaz-e ez a történet, Lemmy igennel válaszolt és megjegyezte: „Amikor meghalt sem tudott basszusgitározni."  

1978. október 12-én reggel Vicious egy átdrogozott éjszaka után holtan találta Nancy Spungent a Chelsea Hotelben található szobájuk fürdőszobájában. Spungennel egyetlen hasi szúrás végzett, melynek következtében elvérzett. A gyilkos fegyvert Vicious vette, és ugyanolyan volt, mint amilyet Stiv Bators kapott Dee Dee Ramone-tól. Dee Dee akkori felesége, Vera King Ramone szerint Sid azután vette meg a kést, hogy látta Stivét. Vicioust letartóztatták és gyilkossággal vádolták. Elismerte, hogy este veszekedtek, de az azt követő eseményekről egymásnak ellentmondó verziókat mondott: „Sosem szúrtam le. Szerettem őt, de ő úgy bánt velem, mint a szarral.”; később azt állította, hogy nem emlékezett rá, és Spungen a vita egy pillanatában beleesett a késbe.

Nancy halálának éjjelén egy parti volt a hotelszobában. A pletykák szerint Nany rengeteg pénzt mutogatott. Amikor másnap megtalálták, a pénz eltűnt, akárcsak Sid kése. A parti résztvevői közül senki nem tudta bizonyítani, hogy mi történt.

Október 22-én, tíz nappal Spungen halála után Vicious megpróbált végezni magával (felvágta az ereit), így a Bellevue kórházba szállították. Veszekedésbe keveredett Todd Smith-szel, ezt követően testi sértéssel vádolták. 1978. december 9-én letartóztatták és 55 napra a Riker Island-i börtönbe zárták. 1979. február 1-jén szabadult óvadék ellenében.

Az óvadékot eredetileg félmillió dollárban állapították meg, az ügyvédje azonban elérte, hogy csökkentsék az összeget. Malcolm McLaren megpróbálta összegyűjteni a pénzt, amit végül a Virgin Records fizetett ki.

A Spungen gyilkosságát érintő egyik elmélet betörést feltételez. Eszerint egy rosszul sikerült drogüzlet következménében került sor a gyilkosságra, melyben Rockets Redglare, későbbi humorista is érintett volt. Redglare a vádakat egészen haláláig tagadta. Állítása szerint egy másik díler már korábban elment a partiról, hogy több drogot hozzon, és csak Redglare távozása után tért vissza. Miután Vicioust kiütve találta, megpróbálta ellopni a maradék drogot, ekkor került összetűzésbe Spungennel.

1979. február 2-án este egy kiss öszzejövetelen önnepelték Vicious szabadulását új barátnője, Michele Robinson lakásán. Vicious tiszta volt, elvonókúrán vett részt, a szervezetét megtisztították a herointól. Az édesanyja azonban (aki maga is függő volt) szerzett heroint Robinson kérése ellenére. A drogot Peter Kodick hozta, és egy darabig ottmaradt. Vicious éjjel túladagolta magát, de aki csak ott volt, megpróbálta magához téríteni. Éjjel háromkor Sid és Michele Robinson lefeküdt aludni. Vicioust másnap holtan találták.

Néhány nappal Vicious hamvasztása után az édesanyja egy feltételezett búcsúlevelet talált Vicious kabátjábak zsebében:

"Volt egy halálra vonatkozó megállapodásunk és tartanom kell magam a szavamhoz. Kérlek, temessetek a drágám mellé a bőrkabátomban, farmerban és motoros bakancsban. Viszlát."

Mivel Nancy zsidó volt, zsidótemetőben helyezték örök nyugalomra. Vicious azonban nem volt zsidó, így nem temethették Spungen mellé. Egyes állítások szerint Vicious anyja a hamvakat Nancy sírja fölé szórta.

Diszkográfia

Kislemezek

  • My Way (1978. június 30.)
  • Something Else (1979. február 9.)
  • C'mon Everybody (1979. június 22.)

Album