Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Waszlavik László

2012.12.09

 

Waszlavik László József (Miskolc, 1951. december 16.) rockzenész, művésznevén: Waszlavik „Gazember, Petőfi, Velorex, Sámán, Szabadcsapat, Ullmann Mónika”, László „Lovag”, melynek általában különböző variánsait használja. A Magyar Nemzet szerint „felvételei elméletileg magyar és balkáni népek népzenei motívumaira épülnek, és jellegzetesen szegényes, sámánisztikus töltésűek, ugyanakkor a punk is nagy hatással van rá, igaz, bevallottan, ő ehhez csak a „keverőpultot” szolgáltatja, mert híján van mindenfajta tehetségnek” 

 

1951. december 16-án született Miskolcon, ahol apja meteorológusként éppen repülőszolgálatot teljesített. Innen a szülei régi lakhelyére, a Dunakanyarba kerültek vissza, ahol kisgyermek korától fogva zenélt tangóharmonikán. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozata után ukrán nyelvterületen, Lvivben végezte el a műszaki egyetemet. Az egyetemen számítástechnikát tanult (Hardveres volt). Az akkor használatos nagyszámítógépek alkatrészeiből készítette első stúdiómagnóját. Később orosz-francia műszaki fordítóként és tolmácsként dolgozott. Autodidakta módon tanult meg harmonikázni, de járt zeneiskolába is klarinét szakra a szolfézs elsajátítása végett.

1979-ben a A. E. Bizottság együttes alapítója és első vezetője volt. A híres Fekete Bárányok koncertre ő ajánlotta be az együttest Nagy Ferónak, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekarául. A Bizottságban koncepcionális viták során szembekerült Wahorn Andrással, ezért hamarosan kitették, és 1980-ban a Beatrice valamint párhuzamosan a Vágtázó Halottkémek tagjai közé került. A CsigaBiga nevű új hullámos együttes alapítója volt. 1982-től saját zenekara van. Az 1980-as évek második felében „Kelet-Európai Rock Sámán”-ként közel húsz koncertet tartott nyugaton. 1987-ben Global Shaman Maxi címmel Münchenben megjelent első lemeze.

Fellépés a budapesti Kossuth téren, 2006. október 1.

Az 1990-es évek elején Waszlavik két „Nemzeti Zenei Fesztivált” szervezett, melynek céljai a hagyományápolók, és az azt számos műfajban feldolgozók közös szerepeltetése és a magyar szellemű zenei törekvések összefogása. Saját kazettái mellett más, főleg népzenei és hagyományőrző kiadványok megjelentetésénél bábáskodott. Tagja a Magyar Hagyományőr Világszövetség Elnökségének.

2006-ban és 2007-ben művészeti fővédnöke volt a Leukémia Fesztivál – Segélykoncert a leukémiás betegekért jótékonysági rendezvénynek, mindkét rendezvényen koncertet is adott. Fellépője volt a szintén jótékonysági "Mindig van kiút - ANTI-DROG Fesztivál" 2007-nek is. Gyakori vendége az Aba napoknak.

Többször fellépett a 2006-os Kossuth téri kormányellenes tüntetéseken, amely alkalomra külön dalt is írt „Forradalom szele járja Budapestet” címmel., amely azonban „Kossuth tér Induló” néven vált közismertté.

 

Diszkográfia

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.