Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


David Coverdale

2012.11.25

David Coverdale (Anglia, North Yorkshire, 1951. szeptember 22. - ) angol rockénekes a Deep Purple majd a Whitesnake tagja.

1973 szeptemberében lett Ian Gillan utódja a Deep Purpleben. Sokan csak kacagtak, hogy Blackmore-ék egy ismeretlen énekest vettek be, de a nevetés döbbenetté fajult, amikor megszólalt a Burn lemezről a Mistreated című ballada. Coverdale elképesztő hangterjedelmével és megjelenésével stílust teremtett és a legnagyobb rockénekesek között találta magát.

A Deep Purple 1976-os feloszlása után két lemezt adott ki saját neve alatt,(White Snake-1977 és Northwinds-1978 majd Whitesnake néven folytatta pályáját. A zenekar Európában már a kezdetektől fogva népszerűnek számított, de az amerikai áttörés az 1987 című lemezzel érkezett meg. Coverdale feltupírozott szőke hajjal, az MTV-s igényeket kielégítő dalokkal, valamint neves amerikai zenészekkel újította meg a Whitesnaket, mely a 80-as évek végére MTV sztárcsapattá vált és a csúcsra jutott. Ekkortájt Tawny Kitaen volt a felesége.

1990-ben Jimmy Page társaságában (ex-Led Zeppelin) készített lemezt Coverdale/Page néven. A 90-es években a Whitesnake szünetelt, vagy gyengébb anyagokat adott ki(Starkers in Tokyo-1998), a kiadók válogatáslemezekkel próbálták fenntartani a nevet.

Sokan csak legyintettek a 90-es évek végén 2000-es évek elején a rövid hajú, blues-ba borult Coverdale név hallatán.De David 2003-ban immáron hosszú hajjal újraindította legendás formációját a Whitesnake-et. A szintén nagynevű muzsikusokkal telepakolt új formáció sikerét bizonyítja a csúcsminőségű Live...In The Still of the Night DVD is, de a visszatérő Good To Be Bad-2008 című lemez miatt sem kell szégyenkeznie. David Coverdale elmondása szerint rengeteg zenét hallgat a rockon és blueson kívül is: brazil zene, tibeti vagy kínai zene, modern rock, hip-hop, vagy akár angol furulya duett Paul O' Dette és Jakob Lindberg tolmácsolásában. Három örök kedvenc lemezének Jimi Hendrix Axis: Bold As Love-ját, de még inkább az Are You Experienced? című lemezét, a The Who My Generation-jét, valamint bármelyik Muddy Waters lemezt tartja.

 

Szólólemezek

Whitesnake

Coverdale/Page

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.